Eric van Boxtel

Contact

+31 (0)6 110 45 102
info@ericvanboxtel.nl

Follow me on InstagramFacebook


 

 

‘The sense of discovery, that's the big part of it.’
Neil Young  

De basis van mijn werk is de oneindige beeldenstroom die dagelijks op ons afkomt. Televisie, foto's, verpakkingen, teksten, internet, etc. Ik filter wat me inspireert, raakt, ontroerd, me laat lachen, en leg zo beeldbank aan waar ik eindeloos uit kan putten. Mijn schetsboeken zijn de basis, daarin creëer ik zonder remming mijn stijl en ideeën, als een visueel dagboek. In mijn schilderijen en tekeningen reorganiseer ik beeld en tekst en ga ik op zoek naar nieuwe associaties. Belangrijk daarbij is het proces van toevoegen en weghalen. Het fragmentarische en de gelaagdheid die daaruit ontstaat roept associaties op met vage herinneringen aan gedachten, bestemmingen. Als de afgepelde posters op een oude muur, waar het verhaal van tijd in doorschemert. 

Ik laat zoveel mogelijk het onbewuste en de grilligheid van het materiaal spreken. Ik werk met gemixte technieken door elkaar, (acryl)verf, spuitbus, oliepastel, acrylmarkers. Elke actie vraagt om een tegenreactie, laag over laag totdat de compositie en betekenis op hun plek vallen. Tekeningen ontstaan vanuit een blanco beginpunt. De routine in de lijnvoering die ik heb ontwikkeld in de afgelopen jaren helpen mij het verhaal te creëren. 

Mede door mijn achtergrond als grafisch ontwerper komen veel typografische en iconografische elementen terug in mijn werk. Ik zoek daarbij naar de oneffenheid, het net niet strakke en perfecte. Veel beeldmateriaal verzamel ik tijdens reizen. Teksten op zonverweerde muren, verpakkingen met cartoonachtige figuren, teksten op servetten, etc. In alledaagse dingen herken ik dan een waarde en betekenis waardoor ik ze vastleg of verzamel. Herhaaldelijk gebruik ik natuurlijke patronen en exotische iconen zoals de palmbomen of de simpele zeefdruk van een bananendoos. Zij verbeelden voor mij een gevoel van melancholie en escapisme.

 

CV

Eric van Boxtel, 1974
's-Hertogenbosch

Opleiding: Academie voor Beeldende Vorming Tilburg
- Docentenopleiding Tekenen/Schilderen / Autonoom werk
- Grafische Vormgeving

Vaste galerie:
The Arts, Den Bosch
Galerie Contrast, Tilburg

Exposities bij o.a.:
Galerie Giulio Cesare
Kunsthuis Best
Galerie Het Voorportaal
Arendonk Art
Galerie The Arts
Galerie Contrast